Vragen, vragen! Iedereen heeft ze. Wij hebben de antwoorden!


Klimcentrum

Wat is GRIP?

GRIP is de place to be in Nijmegen als het gaat om sportklimmen en boulderen. Of beter gezegd: 2 places to be want sportklimmen doe je bij GRIP Klimcentrum en boulderen doe je bij GRIP Boulderhal. Op beide locaties kun je vrij sporten maar ook in groepsverband, op eigen gelegenheid of in cursus of training. Ook op beide vestigingen aanwezig: een professionele klimshop en een mooie horeca gelegenheid met goede koffie en lekkere streekproducten.

Wat is sportklimmen?

Sportklimmen zoals we dat kennen bij GRIP Klimcentrum gebeurt in tweetallen, veilig gezekerd aan touw waarbij er klimwanden beklommen worden tussen 7 en 21 meter hoog of zelfstandig op onze bovenverdieping waar autobelays hangen. De ongeveer 200 klimroutes bij GRIP Klimcentrum variëren sterk in lengte en moeilijkheidsgraad. Zowel beginners als vergevorderde wedstrijdklimmers worden op hun eigen niveau uitgedaagd. Sportklimmen is spannend en uitdagend, je bouwt er kracht en vertrouwen mee op en het is geweldig leuk om te doen!

Voor wie is sportklimmen geschikt?

Sportklimmen is geschikt voor iedereen vanaf circa 5 jaar. Zodra je in een klimgordel past, kun je sportklimmen. Op onze bovenverdieping hangen autobelays zodat je met slechts een korte uitleg al kan gaan klimmen op een leuke en veilige manier.

Vanaf 16 jaar mag je zelfstandig klimmen bij de autobelays, ben je jonger dan moet er een begeleider van 16 jaar of ouder meekomen.

Wil je ook op de beneden verdieping klimmen dan moet je je klimvaardigheidsbewijs hebben. Volg hiervoor een beginnerscursus, minimale leeftijd 16 jaar. Ben je nog geen 16 jaar dan kun je je aansluiten bij onze jeugdclubs.

Sportklimmen kan alleen, met z’n tweeën, in schoolverband of als uitje (bedrijfsuitje of kinderfeestje).

Welke materialen heb ik nodig om te kunnen sportklimmen?

Je hebt comfortabele kleding en schone sportschoenen nodig. Tijdens het klimmen gebruik je verder zekermaterialen en een klimgordel. We raden het gebruik van klimschoenen aan voor betere grip tijdens je klim. Alle materialen, gordel en schoenen zijn te huur bij onze incheckbalie.

Hoe kom ik erachter hoe het werkt?

Als je het een keer wil uitproberen, boek je een introductieles. Na een korte uitleg kun je gelijk aan de slag op onze bovenverdieping waar autobelays hangen. Dit arrangement duurt 1,5 uur. Als je vaker wil gaan klimmen, raden we aan om je klimvaardigheidsbewijs te behalen. Je volgt hiervoor een beginnerscursus waarin je onder andere leert zekeren. Hierna kun je zelfstandig aan de slag op zowel de beneden- als bovenverdieping.

Hoe lang mag ik klimmen?

Heb je al vaker geklommen en heb je geen uitleg nodig dan mag je de hele dag klimmen. Komt je voor het eerst dan mag je 1,5 uur gebruik maken van de autobelays.

Is het veilig?

Sportklimmen gebeurt alleen gezekerd aan gekeurd dynamisch sportklimtouw of autobelay. Zekeren gebeurt door middel van een autobelay of een gekwalificeerde zekeraar.

Boulderhal

Wat is boulderen?

Boulderen is een snel groeiende en sociale variant van klimsport. Je gebruikt geen touw of klimgordel als valbescherming maar klimt op klimwanden van maximaal 4,5 meter hoogte waarbij dikke valmatten de veiligheid garanderen. Je hebt, behalve klimschoenen, geen materiaal nodig om te kunnen boulderen en dat maakt het snel en eenvoudig om te leren. Boulderen is uitdagend en atletisch, je bouwt kracht en vertrouwen ermee op en het is geweldig leuk om te doen!

Voor wie is boulderen geschikt?

Iedereen kan boulderen. Je doet het alleen of met vrienden. Kom langs en we helpen je direct op weg. Ben je jonger dan 12? Neem dan een volwassene van 18 jaar of ouder mee als begeleider. Er geldt een minimum van 1 volwassene per 2 jongeren.

Wat heb ik nodig om te kunnen boulderen?

Je hebt alleen comfortabele kleding en klimschoenen nodig. De klimschoenen zijn bij onze incheckbalie te huur.

Hoe kom ik erachter hoe het werkt?

We hebben het in 30 seconden na binnenkomst aan je uitgelegd (al nemen we er iets meer tijd voor). Je kunt direct aan de slag.

Is het veilig?

Boulderen is zeer veilig. Dikke matten bedekken alle plekken waar je maar terecht zou kunnen komen wanneer je valt.

Welke faciliteiten zijn er aanwezig in GRIP Boulderhal?

We hebben kleedlokalen met douchegelegenheid, toiletten, hangmatten, kinderspeelruimte (vanaf 4 jaar), wifi, yoga matjes, TRX banden, kinderspeelgoed, Woodstok grepenborstels en klimtijdschriften. Alle zijn kosteloos te gebruiken.

Wat wordt er verkocht aan de bar?

Diverse soorten koffie van vers gemalen bonen, thee, kruidenthee, diverse  frisdranken (fritz-kola, fritz-limo, fritz-spritz), biologische sapjes uit de streek, chocomel, water en 4 bieren op tap en 6 uit fles waaronder Belgische, Nederlandse, Duitse en lokale bieren.

Diverse streekproducten van onder meer worstjes en worstenbrood van de veel bekroonde biologische slagerij De Groene Weg en brood van bakkerij Brood op de Plank. Tevens lekkere maaltijden en soepen, waarvan een aantal zelfgemaakt, maar ook candy bars, chips, lolly’s, panini’s en tosti’s.

Heb ik een klim-maatje nodig?

Nee. Je kunt alleen boulderen. Maar pas op, boulderen is een sociale sport dus je gaat zeker andere boulderaars ontmoeten!

Moet ik weten hoe te zekeren?

Nee. Bij boulderen worden er geen touwen gebruikt en je hebt dus geen zekeraar nodig maar je kunt direct beginnen met boulderen.

Is boulderen alleen voor gevorderde klimmers?

Absoluut niet! Boulderen is voor iedereen. We hebben een breed aanbod aan leuke en toegankelijke boulderproblemen  die speciaal gemaakt zijn voor beginners. Het kost meerdere bezoekjes om ze allemaal te proberen.

Is er een leeftijdsgrens?

Nee, alle leeftijden zijn welkom, maar vanaf ongeveer tien jaar beleef je waarschijnlijk het meeste plezier aan boulderen. Personen jonger dan twaalf jaar hebben minimaal één volwassen begeleider nodig.  Er geldt een maximum van twee kinderen per volwassene begeleider.

Kunnen we een kinderfeestje organiseren bij GRIP Boulderhal?

Nee, kinderfeestjes kunnen alleen worden georganiseerd in GRIP Klimcentrum waar we diverse onvergetelijke mogelijkheden voor kinderfeestjes aanbieden.

Zijn de boulders altijd hetzelfde?

Nee, wekelijks vervangen we ca 15% van alle boulders dus er is altijd iets nieuws te ontdekken!

Ik heb hoogtevrees – is dat een probleem?

Absoluut niet! Je bent altijd vrij om te kiezen tot hoe hoog je klimt en hoe je weer naar beneden gaat. Veel van onze boulderwanden zijn minder hoog dan 4,50 meter (minimale hoogte is 3,20 meter) en veel boulders lopen niet tot helemaal bovenaan de wand. Daarnaast hebben we overal afklimgrepen geplaatst waardoor je altijd wel een goed afklimplekje in de buurt hebt wanneer je niet wilt afspringen op de mat.