Frequently Asked Questions


Vragen, vragen! Iedereen heeft ze. Wij hebben de antwoorden!


Klimcentrum

Wat is GRIP?

GRIP is de place to be in Nijmegen als het gaat om sportklimmen en boulderen. Of beter gezegd: 2 places to be want sportklimmen doe je bij GRIP Klimcentrum en boulderen doe je bij GRIP Boulderhal. Op beide locaties kun je vrij sporten maar ook in groepsverband, op eigen gelegenheid of in cursus of training. Ook op beide vestigingen aanwezig: een professionele klimshop en een mooie horeca gelegenheid met goede koffie en lekkere streekproducten.

Wat is sportklimmen?

Sportklimmen zoals we dat kennen bij GRIP Klimcentrum gebeurt in tweetallen, veilig gezekerd aan touw waarbij er klimwanden beklommen worden tussen 7 en 21 meter hoog. De ongeveer 200 klimroutes bij GRIP Klimcentrum variëren sterk in lengte en moeilijkheidsgraad. Zowel beginners als vergevorderde wedstrijdklimmers worden op hun eigen niveau uitgedaagd. Sportklimmen is spannend en uitdagend, je bouwt er kracht en vertrouwen mee op en het is geweldig leuk om te doen!

Voor wie is sportklimmen geschikt?

Sportklimmen is geschikt voor iedereen  vanaf ca 5 jaar. Zodra je in een klimgordel past kun je sportklimmen. Het benodigde zekeren is te leren in een korte les of in onze beginnerscursus.

Vanaf 16 jaar mag je zelfstandig klimmen, maar in cursusverband kan dat al vanaf jongere leeftijd. Tot 18 jaar is er een ouderverklaring nodig om zelfstandig te mogen klimmen.

Sportklimmen kan met z’n tweeën, in schoolverband of als uitje (bedrijfsuitje of kinderfeestje).

Welke materialen heb ik nodig om te kunnen sportklimmen?

Je hebt comfortabele kleding en schone sportschoenen nodig. Tijdens het klimmen gebruik je verder zekermaterialen en een klimgordel. We raden het gebruik van klimschoenen aan voor betere grip tijdens je klim. Alle materialen, gordel en schoenen zijn te huur bij onze incheckbalie.

Hoe kom ik erachter hoe het werkt?

Om te kunnen sportklimmen heb je een zekeraar nodig. Daarom klimmen sportklimmers altijd in tweetallen waarbij men om de beurt klimt of zekert. Zekeren moet je leren zodat je ten allen tijde veilig bezig bent met sportklimmen. Om te leren zekeren neem je een instructieles waarna je zelfstandig aan de slag kunt (wel reserveren) of wanneer je vaker wilt sportklimmen neem je deel aan de beginnerscursus. Na afsluiting van de beginnerscursus ontvang je het klimvaardigheidsbewijs (KVB) waarmee je ook bij andere klimhallen in Nederland en het buitenland kunt aantonen dat je het zekeren in een klimcentrum beheerst.

Is het veilig?

Sportklimmen gebeurt alleen gezekerd aan gekeurd dynamisch sportklimtouw. Een gekwalificeerde zekeraar begeleidt de klimmer veilig naar boven en naar beneden. Het zekeren is betrekkelijk eenvoudig maar vereist een basis training. Zekeren doe je normaal gesproken om de beurt

Boulderhal

Wat is boulderen?

Boulderen is een snel groeiende en sociale variant van klimsport. Je gebruikt geen touw of klimgordel als valbescherming maar klimt op klimwanden van maximaal 4,5 meter hoogte waarbij dikke valmatten de veiligheid garanderen. Je hebt geen materiaal nodig om te kunnen boulderen en dat maakt het snel en eenvoudig om te leren. Boulderen is uitdagend en atletisch, je bouwt kracht en vertrouwen ermee op en het is geweldig leuk om te doen!

Voor wie is boulderen geschikt?

Iedereen kan boulderen. Je doet het alleen of met vrienden. Kom langs en we helpen je direct op weg. Ben je jonger dan 12? Neem dan een volwassene van 18 jaar of ouder mee als begeleider. Er geldt een minimum van 1 volwassene per 3 jongeren.

Wat heb ik nodig om te kunnen boulderen?

Je hebt alleen comfortabele kleding en schone sportschoenen nodig. We raden gebruik van klimschoenen aan welke bij onze incheckbalie te huur zijn (maat 34,5 tot en met 49,5 zijn aanwezig).

Hoe kom ik erachter hoe het werkt?

We hebben het in 30 seconden na binnenkomst aan je uitgelegd (al nemen we er iets meer tijd voor). Je kunt direct aan de slag.

Is het veilig?

Boulderen is zeer veilig. Dikke matten bedekken alle plekken waar je maar terecht zou kunnen komen wanneer je valt.

Welke faciliteiten zijn er aanwezig in GRIP Boulderhal?

We hebben kleedlokalen met douchegelegenheid, toiletten, hangmatten, kinderspeelruimte (vanaf 4 jaar), wifi, yoga matjes, XTR banden, kinderspeelgoed, Woodstok grepenborstels en klimtijdschriften. Alle zijn kosteloos te gebruiken.

Wat wordt er verkocht aan de bar?

Diverse soorten koffie van vers gemalen bonen, thee, kruidenthee, diverse  frisdranken (fritz-kola, fritz-limo, fritz-spritz), biologische sapjes uit de streek, chocomel, water en 4 bieren op tap en 6 uit fles waaronder Belgische, Nederlandse, Duitse en lokale bieren.

Diverse streekproducten van onder meer worstjes en worstenbrood van de veel bekroonde biologische slagerij De Groene Weg en brood van bakkerij Brood op de Plank. Tevens lekkere maaltijden en soepen, waarvan een aantal zelfgemaakt, maar ook candy bars, chips, lolly’s, Panini’s en tosti’s.

Heb ik een klim-maatje nodig?

Nee. Je kunt alleen boulderen. Maar pas op, boulderen is een sociale sport dus je gaat zeker andere boulderaars ontmoeten!

Moet ik weten hoe te zekeren?

Nee. Bij boulderen worden er geen touwen gebruikt en je hebt dus geen zekeraar nodig maar je kunt direct beginnen met boulderen.

Is boulderen alleen voor gevorderde klimmers?

Absoluut niet! Boulderen is voor iedereen. We hebben een breed aanbod aan leuke en toegankelijke boulderproblemen  die speciaal gemaakt zijn voor beginners. Het kost meerdere bezoekjes om ze allemaal te proberen.

Is er een leeftijdsgrens?

Nee, alle leeftijden zijn welkom, maar vanaf ongeveer tien jaar beleef je waarschijnlijk het meeste plezier aan boulderen. Personen jonger dan twaalf jaar hebben minimaal één volwassen begeleider nodig.  Er geldt een maximum van drie kinderen per volwassene begeleider.

Kunnen we een kinderfeestje organiseren bij GRIP Boulderhal?

Nee, kinderfeestjes kunnen tot ca medio 2017 alleen worden georganiseerd in GRIP Klimcentrum waar we diverse onvergetelijke mogelijkheden voor kinderfeestjes aanbieden.

Zijn de boulders altijd hetzelfde?

Nee, wekelijks vervangen we ca 15% van alle boulders dus er is altijd iets nieuws te ontdekken!

Ik heb hoogtevrees – is dat een probleem?

Absoluut niet! Je bent altijd vrij om te kiezen tot hoe hoog je klimt en hoe je weer naar beneden gaat. Veel van onze boulderwanden zijn minder hoog dan 4,50 meter (minmale hoogte is 3,20 meter) en veel boulders lopen niet tot helemaal bovenaan de wand. Daarnaast hebben we overal afklimgrepen geplaatst waardoor je altijd wel een goed afklimplekje in de buurt hebt wanneer je niet wilt afspringen op de mat.