Wat is sportlimmen?


Klimsport kent vele vertakkingen waarvan sportklimmen er één is. Sportklimmen zoals we dat kennen bij GRIP Klimcentrum gebeurt in tweetallen, gezekerd aan touw waarbij er klimwanden beklommen worden tussen 7 en 21 meter hoog. De ongeveer 200 klimroutes bij GRIP Klimcentrum variëren sterk in lengte en moeilijkheidsgraad. Zowel beginners als vergevorderde wedstrijdklimmers worden op hun eigen niveau uitgedaagd.Veiligheid
Sportklimmen gebeurt alleen gezekerd aan gekeurd dynamisch sportklimtouw. Een gekwalificeerde zekeraar begeleidt de klimmer veilig naar boven en naar beneden. Het zekeren is betrekkelijk eenvoudig maar vereist een basis training. Zekeren doe je normaal gesproken om de beurt met je klimpartner. Alleen personen die de basistraining (onze beginnerscursus) met goed gevolg hebben afgesloten of op andere wijze aantonen over de juiste vaardigheden te beschikken mogen zekeren bij GRIP Klimcentrum. Daarnaast gelden er nog leeftijdsregels.

Wat heb je nodig
Naast de juiste training en een klimpartner heb je nog je klimuitrusting nodig: klimgordel, klimschoenen en zekermateriaal. Magnesium wordt ook vaak gebruikt (in zakje om je rug gebonden; pofzak genaamd). Tenzij jij en je klimpartner aan kunnen tonen volleerde zekeraars te zijn moet je even reserveren zodat onze instructeur een introductieles kan verzorgen. Tijdens de les wordt er al volop geklommen. Uitrusting is altijd te huur aan de kassa.


Hoe werkt het?
Samen met je klimpartner bepaal je welke route je wilt klimmen en ga je aan de slag. De een zekert, de ander klimt naar boven. De bedoeling is dat je de door onze specialisten uitgezette routes op kleur volgt en als je dat lukt zonder “vallen” (in het touw dus) of onderweg te rusten dan kun je onderaan de klimroute zien welke moeilijkheidsgraad je zojuist hebt bedwongen. Het kan altijd moeilijker! Lukt het even niet? Geen paniek. Oefening baart kunst. 10% van onze klimroutes wordt maandelijks vervangen en we hebben een volledig ingerichte trainingszone met alles er op en er aan om te werken aan kracht, doorzettingsvermogen en core stability. Daarnaast helpen onze ervaren trainers je graag op weg in de verschillende techniekcursussen en trainingen.

Voor wie?
Vanaf 16 jaar mag je zelfstandig klimmen, maar in cursusverband kan dat al vanaf jongere leeftijd. Tot 18 jaar is er een ouderverklaring nodig om zelfstandig te mogen klimmen.
Sportklimmen kan met z’n tweeën, in schoolverband of als uitje (bedrijfsuitje of kinderfeestje).